ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΩΤΕΙΝΩΝ ΑΚΤΙΝΩΝ ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ

Στη μέθοδο αυτή πρέπει ν' ακολουθείται ΠΙΣΤΑ η συνθήκη των προσήμων. Προκειμένου να προσδιορίσουμε το είδωλο ενός λεπτού φακού, χαράζουμε τις ακόλουθες τρεις ακτίνες από την κορυφή του αντικειμένου, ακολούθως:

 

  1. Φέρνουμε την πρώτη ακτίνα παράλληλη προς τον οπτικό άξονα και μετά από την ανάκλασή της από το κάτοπτρο, περνάει (η ίδια ή η προέκτασή της) από την εστία.
  2. Η δεύτερη ακτίνα (ή η προέκτασή της), διέρχεται από την εστία πριν φτάσει στο κάτοπτρο, και μετά την ανάκλασή της από το κάτοπτρο διαδίδεται παράλληλα προς τον οπτικό άξονα.
  3. Χαράζουμε την  τρίτη ακτίνα, ώστε να διέρχεται από το οπτικό κέντρο του φακού. Η ακτίνα αυτή, επίσης ανακλάται. (Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με τους νόμους της ανάκλασης, η γωνία πρόσπτωσης ισούται με την γωνία ανάκλασης).

Μπορούμε, επίσης αντί να χαράξουμε την τρίτη ευθεία να περνάει από το οπτικό κέντρο, να την χαράξουμε ώστε να διέρχεται από το κέντρο καμπυλότητας, οπότε μετά την ανάκλασή της θα έχει την ίδια διεύθυνση που είχε πριν ανακλαστεί.

Για την εύρεση του ειδώλου αρκεί η τομή δυο εκ' των τριών αυτών ακτίνων. Η τρίτη χρησιμοποιείται για επαλήθευση.

Η μέθοδος αυτή είναι ακριβής μόνο όταν οι αποστάσεις ανάμεσα στις ακτίνες και τον κύριο άξονα είναι αρκετά μικρή σε σύγκριση με τις ακτίνες καμπυλότητας του κατόπτρου.

Στο σχήμα που ακολουθεί φαίνεται ένα παράδειγμα (για την περίπτωση ενός κοίλου κατόπτρου).